DE STOF WAARVAN ONDERMODE GEMAAKT IS.

Katoen,Lycra®,Tactel®,Tencel®,viscose. Zo heten de vezels waarvan ondergoed is gemaakt.Iedereen weet wat katoen is,maar de nieuwste stoffen zijn vaak niet zo goed bekend.

 

In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen natuurvezels en synthetische of microvezels.Het bijzondere van synthetische vezels is,dat ze zich qua samen-stelling en structuur- dus qua  eigenschappen – laten variëren en zodoende multi- functioneel zijn.

 

Bij de natuurvezels onderscheidt men plantaardige vezels, zoals katoen, van dierlijke vezels, zoals zijde.Plantaardige vezels bestaan uit cellulose, dierlijke vezels bestaan grotendeels uit eiwitten.

 

Synthetische vezels worden verdeeld in natuurlijke polymeren (basismateriaal:cellulose), zoals viscose, en vezels van synthetische polymeren (basismateriaal:aardolie),zoals polyamide en elasthan.

 

KATOEN     

 

Katoengaren wordt gesponnen van de zaadhaartjes van verschillende soorten malven.Deze planten worden in meer dan zestig landen verbouwd.De grootste producenten zijn China,de Verenigde Staten en Pakistan. Katoen is bijzonder huidvriendelijk want het is luchtdoorlatend en kan zonder nat aan te voelen 20% van eigen gewicht aan vocht opnemen.Katoen is licht-en wasecht. Hij scheurt en vervilt niet

 

VISCOSE

 

Viscose is een van de eerste industrievezels die op de markt verscheen. Zij is gemaakt van natuurlijke polymeren uit cellulose van filamentgaren. Ze wordt zowel alleen als in combinatie met andere kunst-of natuurvezels gebruikt.De vezel is vriendelijk voor de huid, erg zacht en soepel.
Ze is gemakkelijk te verven en te bedrukken, heeft een hoge kleur-en lichtvastheid, neemt vocht goed op maar is niet erg vochtwerend.

 

TACTEL®  

  
Tactel® is een synthetische vezel op basis van polyamiden.
Tactel® heeft een perfecte pasvorm, is licht, zacht en soepel, gemakkelijk te wassen, lucht doorlatend en voert op natuurlijke wijze vocht van de huid weg en houdt die koel en droog.

 

TENCEL

 

Tencel®behoort tot de lyocellvezels en werd in 1992 op de markt gebracht. De vezel is gemakkelijk wasbaar, heeft een hoge  vezeldichtheid en is vochtwerend. Ze wordt alleen gebruikt,  maar ook in combinatie met katoen, linnen, zijde, viscose en wol.

 

MICROVEZEL   

 
Microvezels zijn vezels die extreem fijn en licht zijn. Ze bestaan voor het grootste deel uit polyamide, polyester of viscose. Vezels worden in de textielindustrie gedefinieerd op basis van materiaalsoort en fijnheidsgraad.

 
ELASTHAN    


Het continugaren elasthan beschikt over een enorme rekbaarheid. De vezels laten zich zes tot acht maal hun normale lengte rekken en gaan na het rekken weer vanzelf terug naar hun oorspronkelijke vorm, zodat een ideale pasvorm gegarandeerd is.Ze zijn scheurvast en laten zich met gemak wassen en verven. Elasthan wordt altijd in combinatie met andere garens gebruikt, zodat de textiel een hoge rekbaarheid en elasticiteit verkrijgt. Elasthan is onder meer bekend als Lycra®, dat de firma Du Pont in 1959 in Amerika voor het eerst presenteerde,en als Dorlastan®, dat de Duitse firma Bayer in 1964 op de markt bracht.

 

MERYL®  

  
Meryl®, is een synthetische vezel van polyamide. Ze is zeer fijn, bijzonder sterk, elastisch en droogt snel.

 

LYCRA® 

   
Lycra® is een beschermd handelsmerk voor de elasthanvezel van Du Pont.Lycra® is veerkrachtig, slijtvast en bestand tegen zout water en zonlicht.

 

POLYAMIDE


Dit is een groep van synthetische vezels die scheikundig verschillend zijn opgebouwd en gerangschikt. Hun eigenschappen zijn niet gelijk. Polyamide  vezels werden in Amerika ontwikkeld en voor het eerst in 1935 voorgesteld. Op bijna hetzelfde moment werd polyamide ook in Duitsland uitgevonden en onder de naam perlon gefabriceerd. Dankzij polyamide konden tot dan toe onmogelijke functionele eisen die aan kleding werden gesteld, eindelijk worden waargemaakt. De vezels zijn duurzaam en sterk, hebben een zeer hoge scheur- en slijtvastheid, zijn uiterst buigzaam, elastisch, licht en fijn, gegarandeerd vormvast, kreukvrij, makkelijk wasbaar en drogen snel. Ze zijn wel gevoelig voor droge hitte. Polyamide staat onder andere bekend onder de merken Tactel®en Meryl®.